ПРЕДАВАЊА

Датум одржавања: 18.10.2023. године
Место одржавања: Историјски институт, Грац, Аустрија
Организатори: Центар за проучавање југоисточне Европе, Историјски институт, Унверзитет у ГрацуДр Александра Терзић боравила је на Историјском институту Универзитета у Грацу (Аустрија) у периоду од 25.септембра до 24. октобра 2023. године ради реализације научно-истраживачког пројекта и остваривања академске сарадње. Реализација пројекта омогућена је личним залагањем проф.др Харалда Хепнера. Том приликом одржала је и отворено предавање по позиву на енглеском језику, којем су присуствовали професори, студенти докторских студија, али и стручњаци из области културе, музеологије и туризма.

Датум одржавања: 30.9.2023. године
Место одржавања: Универзитет РУДН , Москва, Русија

Др Марко Д. Петровић боравио је као гостујући професор на РУДН Универзитету, Департману за регионалну економију и географију у Москви (Русија) током септембра месеца 2023. године. Циљ посете је био академска и научна сарадња, и предавање по позиву студентима основних и постдипломских студија на енглеском језику.
Посебна захвалност се дугује др Вероники Н. Холини са РУДН Универзитета на позиву и подршци.

 

Датум одржавања: 1.11.2023. године
Место одржавања: Ростов, Русија

Др Марко Д. Петровић боравио је као гостујући професор на Донском државном техничком универзитету, Факултету за медијске комуникације и мултимедијалне технологије у Ростову на Дону (Русија) током октобра месеца 2023. године. Циљ посете је био академска и научна сарадња, и предавање по позиву студентима основних и постдипломских студија на енглеском језику.
Посебна захвалност се дугује др Денису А. Дубоверу са ДДТУ Универзитета на позиву и подршци.

 

 

Датум одржавања: 1.6.2022. до 30.6.2022. године
Место одржавања: Универзитет La Salle, Богота, КолумбијаДр Дарко Вукоћ одржао је гостујућа предавања на Универзитету La Salle, Богота, Колумбија. У току посете, проф. Вуковић је одржао блок наставу мастер студентима овог Универзитета на предмету Digital Transformation in Fintech and Economy.

Датум одржавања: 1.7.2023 до 31.7.2023 године
Место одржавања: Универзитет Фудан, Шангај, Кина

Др Дарко Вукоћ одржао је гостујућа предавања на престижном Универзитету Фудан у Шангају. У току посете, проф. Вуковић је одржао блок наставу мастер студентима Fudan School of Economics, из предмета FinTech and Big data Management in Cashless Society. У истом периоду, проф. Вуковић је учествовао као експерт-предавач на Fudan Development Institute, са темом „BRICS Capital Markets Co- Movement: Inflation impact with a Dynamic Panel Nonlinear Threshold Model and LSTM Forecasting“, у оквиру БРИКС летње школе овог Института.

 

Датум одржавања: 23. 10. 2023. године
Место одржавања: Српска академија наука и уметности, Београд, Србија
Организатор: Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ

Дана 23. 10. 2023. године, професор Географског факултета на Московском државном универзитету „М. В. Ломоносов”, др Михаил Слипенчук, одржао је у сали САНУ-а, на позив нашег института, предавање на тему савремених географских истраживања поларних области и представио ауторске књиге „Андреј Капица” и „Колумбо XX века”. Професор Слипенчук је шеф Катедре за животну средину на Географском факултету МГУ Ломоносов.

 

 

Датум одржавања: 18.11.2022. године
Место одржавања: Мастер центар, Нови Сад, Србија
Организатори: Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет

Датум одржавања: 21.02.2020. године
Место одржавања: University of Wisconsin-Madison, Wisconsin,
Организатори: Department of Planning and Landscape Architecture. University of Wisconsin- MadisonДр Марко Петровић је као гостујући предавач одржао четворочасовно предавање на тему "Рурални развој и туризам: међународна перспектива" у оквиру постдокторских студија на Универзитету у Висконсину (САД).

Датум одржавања: 24.09.2018. до 25.09.2018. године
Место одржавања: Библиотека града Београда, Београд, Србија
Организатори: Библиотека града БеоградаПоводом обележавања Дана Европске баштине, у оквирима Библиотеке града Београда приређена су предавања на тему "Социјалистичка Југославија и њен однос према културном наслеђу" др Александре Терзић, научног сарадника Географског института "Јован Цвијић" САНУ, и предавање др Наташе Симеуновић Бајић, спољног сарадника Института на тему "Југословенска социјалистичка аудио-визуелна култура:еволуција и домети".

Датум одржавања: 09.11.2017. до 30.11.2017. године
Место одржавања: Задужбина Илије М. Коларца, Београд, Србија
Организатори: Географски институт "Јован Цвијић" САНУ и Центар за предавачку делатност Задужбине Илије М. Коларца.

У Задужбини Илије М. Коларца, а у организацији Географског института "Јован Цвијић" САНУ, одржаће се циклус предавања "Актуелни демографски процеси у Србији" у периоду од 9 - 30. новембра 2017. године.

ПОСЛУШАЈТЕ ПРЕДАВАЊА:

Мср Власта Кокотовић Каназир: Демографско стање и процеси у градовима Србије

Др Марија Дробњаковић: Демографска компонента типологије руралних насеља Србије

Мср Сузана Ловић Обрадовић: Промене и савремени трендови у размештају становништва

Мср Марко Филиповић: Савремени миграциони процеси на подручју СрбијеДатум објаве: 02.11.2017. године
Извор: Центар за предавачку делатност, Задужбина Илије М. Коларца, Београд, , Београд, Србија