НОВОСТИ

Aktuelno

Поштоване колегинице и колеге,

Током 2024. навршавају се два значајна јубилеја – 100 година од Првог конгреса словенских географа и етнографа у Прагу и публиковања првог тома монографије Геоморфологија, истакнутог српског географа Јована Цвијића (1865–1927)...

 

 

Дана 8. маја 2024. године, колегиница др Стефана Maтовић, научни сарадник Географског института "Јован Цвијић" одржала је предавање по позиву...

 

У циљу развоја међународне научне и академске сарадње и са задатком успостављања дугорочних партнерстава, потписан је Меморандум о сарадњи између Географског института „Јован Цвијић“ САНУ и Евроазијског Националног Универзитета у Астани (Казахстан).

 

Александра Терзић, виши научни сарадник Географског института "Јован Цвијић" одржала је 21. маја 2024. године гостујуће предавање студентима четврте године основних академских студија на Департману за комуникологију и новинарство Филозофског факултета Универзитета у Нишу. Тема предавања била је "Нови Сад као Европска престоница културе и креативни град нових и дигиталних уметности".

Датум објаве: 25.05.2024. године
Извор: Филозофски факултет, Универзитет у Нишу, Ниш

 

У складу с развојем међународне научне и академске сарадње и заједничким циљем успостављања дугорочног партнерства, потписан је Споразум о сарадњи између Географског института „Јован Цвијић“ САНУ и Универзитета Сари у Гилфорду (Уједињено Краљевство).

 

Aутори Генг и сар. (2024) публиковали су чланак под називом Bibliometric analysis of sustainable tourism using CiteSpace у престижном научном часопису Technological Forecasting and Social Change...

Дана 31.5.2024. године, у Свечаној сали Ректората Београдског Универзитета, Факултет безбедности Универзитета у Београду обележио је 49 година рада.

 

 

Др Марко Д. Петровић боравио је као гостујући професор на Донском државном техничком универзитету (ДДТУ), Факултету за медијске комуникације и мултимедијалне технологије у Ростову на Дону (Русија) током априла 2024. године

 

 

 

Нa иницијативу Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, истраживачи у научним звањима рангирани су према резултатима оствареним у претходном, петогодишњем периоду. Након дефинисаних критеријума за сваку област и њиховог објављивања у Службеном гласнику формирана је листа изврсних истраживача, на основу које ће 10 одсто најбољих током две године од формирања листе примати плату увећану за 30 одсто, чиме је исказан одређени подстицај за њихов даљи научноистраживачки ра


 

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије расписало је Седми позив за укључење талентованих младих истраживача – студената докторских студија у научноистраживачки рад НИО.

Поводом избора седморо сарадника у звање виши научни сарадник, др Марије Дробњаковић, др Јелене Ћалић, др Милана Миленковића, др Ане Милановић Пешић, др Горице Станојевић, др Јоване Бранков и др Нине Б. Ћурчић, у просторијама Географског института „Јован Цвијић” САНУ уприличен је прикладан коктел, чиме је број виших научних сарадника у Институту порастао на 16.

Датум објаве: 1. 3. 2024. године
Извор: Нине Б. Ћурчић

 

 

Посебно издање „Проблеми ерозије и загађења прекограничних сливова“ је наставак међународне конференције која је одржана у јулу 2023. године у Београду, у суорганизацији Географског института „Јован Цвијић“ САНУ.

У свечаној сали хотела „Палас” 12. јануара 2024. одржан је традиционални новогодишњи коктел.

Датум објаве: 25.1.2024 године
Извор: Географски институту „Јован Цвијић” САНУ

 

 

 

Поштоване колегинице и колеге,

Током 2024. навршавају се два значајна јубилеја – 100 година од Првог конгреса словенских географа и етнографа у Прагу и публиковања првог тома монографије „Геоморфологија“, истакнутог српског географа Јована Цвијића (1865–1927)


 У оквиру билатералног пројектанаучно-технолошке сарадње између Републике Србије и Народне Републике Кинепод називом „Компаративна студија кинеско-српских истраживања и управљање ризицима са становишта мулти-ризика“, група истраживача Географског института „Јован Цвијић“ САНУ, др Дарко Вуковић (руководилац пројекта), др Ана Милановић Пешић, др Марко Д. Петровић и др Стефан Денда (чланови пројектног тима), реализовала је студијски боравак у Народној Републици Кини у периоду 18.12–26.12.2023.

Датум објаве: 30.12.2023. године
Извор: др Стефан Денда, , ,