Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ са великом жалошћу је примио вест да је Елена Леонидовна Воробјевскаја научни сарадник катедре рационалног коришћења природе Географског факултета МГУ Ломоносов, Москва, Русија преминула 27 септембра 2023. године.

Област научних интересовања Елене Леонидовне односила се на различите аспекте управљања животном средином, укључујући геоеколошке, као и еколошку економију, рекреативно, еколошко, традиционално управљање животном средином, са посебним интересовањем за регионе севера Русије, Сибир (укључујући Бајкалску област), Камчатку, Московску област па и Србију.

Учествовала је у бројним експедицијама и активно се бавила научним активностима, што се огледало у публикацијама и предавањима. Елена Леонидовна је аутор више од 150 научних радова, активно је учествовала у више научно-истраживачких пројеката, укључујући грантове Руске фондације за основна истраживања и Руског географског друштва, излагала је на руским и међународним научним конференцијама, укључујући и конференције 2013. и 2015. године које је организовао наш Институт.

Елена је била драги и уважени сарадник с којим је Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ имао успешну сарадњу још од 2013. године. Више пута је била учесник и научни руководилац узајамних научних теренских истраживања сарадника Географског факултета Ломоносов и сарадника нашег Института како у Србији, тако и у Русији.

За оне сараднике који су је боље упознали Елена је била тиха и нежна пријатељица са сталним осмехом на лицу који је зрачио добротом. Теши нас сазнање да ће њен осмех заувек остати у нашим сећањима, у нашим причама и да ће бити прва слика која се појављује када се помене њено име.

Изражавамо наше искрено саучешће колегама са Географског факултета МГУ Ломоносов, породици и најмилијима Елене Леонидовне.

Датум објаве: 1.11.2023. године
Извор: Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ , , Београд, Србија

Фотографије: