У оквиру билатералног пројектанаучно-технолошке сарадње између Републике Србије и Народне Републике Кинепод називом „Компаративна студија кинеско-српских истраживања и управљање ризицима са становишта мулти-ризика“, група истраживача Географског института „Јован Цвијић“ САНУ, др Дарко Вуковић (руководилац пројекта), др Ана Милановић Пешић, др Марко Д. Петровић и др Стефан Денда (чланови пројектног тима), реализовала је студијски боравак у Народној Републици Кини у периоду 18.12–26.12.2023.

Студијски боравак је представљао део пројектних активности истраживача из нашег института, ангажованих на овом пројекту. Пројекат је финансијски подржан од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација (некадашњег Министарства просвете, науке и технолошког развоја) Републике Србије и Министарства науке и технолошког развоја Народне Републике Кине.

Током четвородневног боравка у Пекингу организовано је више радних састанака са колегама из Института за географске науке и истраживање природних ресурса Кинеске академије наука, у оквиру којих је размотрена могућност даље сарадње кроз реализацију нових пројеката и објављивање заједничких научних радова у међународним часописима. Такође, посебан сегмент је представљало упознавање организације и начина рада Института за географске науке и истраживање природних ресурса Кинеске академије наука. Кроз стручну изложбу, чланови нашег истраживачког тима имали су прилику да се детаљније упознају са развојем и делатностима Института од оснивања 1940. године до данашњих дана.

Након Пекинга, посета Кини је настављена реализацијом теренског рада у провинцији Сичуан, односно главном граду Ченгду и Дуђиангјану. Током теренског обиласка, наше колеге су имале прилику да посета Дуђиангјан систем за наводњавање и одбрану од поплава, изграђен пре око 2000 година, Уз стручно вођење, истраживачи су упознати са изградњом и функционисањем најстаријег иригационог система у Кини, а који је још увек у функцији. Због свог значаја, Дуђиангјан систем је, заједно са планином Кинченг, уврштен на UNESCO листу светске културне баштине.

Последњег дана боравка у Дуђиангјану, у оближњем Венчуану је посећен локалитет најјачег забележеног земљотреса (7,9 MS)у Кини у XXI веку, који се догодио 12. маја 2008. године. У овом катастрофалном земљотресу је страдало преко 87.000 људи, док је економска штета процењена на преко 146 млрд. долара. Осим меморијалног музеја, директне последице земљотреса (рушевине) су и данас видљиве.

Датум објаве: 30.12.2023. године
Извор: др Стефан Денда, , ,

Фотографије: