Назив догађаја: Изложба „Просторно и урбанистичко планирање Косова и Метохије“
Датум одржавања: 2.6.2022. до 3.6.2022. године
Место одржавања: Косовска Митровица, Србија
Организатори: Асоцијације просторних планера Србије, Природно-математичког факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Географског факултета Универзитета у Београду

 

Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ учествовао је на изложби „Просторно и урбанистичко планирање Косова и Метохије“, успешно реализованој у Косовској Митровици 2-3. јуна 2022. године, у организацији Асоцијације просторних планера Србије, Природно-математичког факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Географског факултета Универзитета у Београду.

Организатори су у сарадњи са бројним научним и стручним институцијама прикупили и систематизовали доступне просторне и урбанистичке планове, као и остале стручне документе рађене за простор Косова и Метохије, чији су сажети прикази чинили изложбену поставку и материјал публикован у тематском каталогу. У оквиру догађаја организовано је и неколико стручних предавања, као и посета српским средњовековним манастирима Пећка патријаршија и Високи Дечани.

У оквиру изложбе и публикованог каталога Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ приказао је две публикације:

  1. Шарпланинске жупе Гора, Опоље и Средска и
  2. Општина Штрпце (Сирнићка жупа).

Аутори приказаног материјала су др Марија Дробњаковић, мр Радмила Милетић и мср Владимир Поповић, стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Фотографије: