Поштоване колеге,

Позивамо Вас да својим радовима допринесете квалитету предстојећег специјалног издања часописа Sustainability (ISSN 2071-1050; CODEN: SUSTDE) под називом "Natural Disasters and Extreme Solar Energy", индексиран од стране база WoS–SSCI, IF2017: 2.075 и Scopus: Q1).
Гостујући уредници:
Др Владимир Срећковић, Институт за физику, Универзитет у Београду
Др Александра Нина, Институт за физику, Универзитет у Београду
Др Милан Радовановић, Географски институт "Јован Цвијић" САНУ

 

Атмосфера је веома осетљиви медијум за ван-земаљске силе, што је најважније, соларно електромагнетно зрачење и продирање енергетских честица. Ова ослобођена интензивна соларна активност може изазвати изненадне поремећаје у Земљиној атмосфери и даље узроковати земаљске телекомуникацијске сметње, проблеме у транспорту, проблеме са водоснабдевањем, потенцијалне здравствене последице код људи, несвестице, као и природне катастрофе, као што су шумски пожари. Ови екстремни догађаји могу проузроковати милијарде долара штете и утицати на појединце, породице, заједнице и друштва. Из тог разлога, од пресудне је важности истражити везе између ове екстремне активности, природних катастрофа и даље развијати начине за спречавање, припрему и адекватно реаговање на њих. Циљ овог Посебног издања је да се ангажује широка заједница научника за дефрагментацију и проширивање постојећих знања у овој области.

Желели бисмо вас позвати да поднесете прегледне радове, студије случаја или истраживачке чланке који формулишу иновативне приступе у вези са овим подручјем, тако да ови резултати могу да користе други научници, као и инжењери и други људи запослени у индустрији. Потенцијалне теме укључују али нису ограничене на:

- Природне непогоде;

- Сунчева активност;

- Пожари;

- Моделирање и прогнозирање атмосферских појава;

- Даљинско очитавање;

- Здравство;

- Безбедност транспорта;

- Сметње у телекомуникацијама;

и друге теме које повезују ризик, природне катастрофе и одрживост.

Рок за слање радова: 31. децембар 2019.

Гостујући уредници су:
Др Владимир Срећковић, Институт за физику, Универзитет у Београду
Др Александра Нина, Институт за физику, Универзитет у Београду
Др Милан Радовановић, Географски институт "Јован Цвијић" САНУ

Датум објаве: 15.01.2019. године
Извор: https://www.mdpi.com/journal/sustainability/special_issues/Natural_Disasters_Extreme_Solar_Energy, , ,

Фотографије:

 

 

: